Alexander von Berthold u vili Emma

IZ KNJIGE BRANKA PEROVIĆA „AUSTROUGARSKE VILE I KUĆE U PULI“

Vila Emma bila je među ljepšim samostojećim objekatima, u primjereno hortikulturno uređenoj rezidencijalnoj četvrti na Verudi. Pripadala je izvorno kontraadmiralu von Berholdu, a dobila je ime po njegovoj supruzi Emmi. Vila i park nalazili su se u ulici Via Salvore broj 3, koja je zatvorena, a sada je Savudrijska 3. Susjedi s istočne strane bili su joj Vila Julius Riedlein, kontraadmiral Horthy i vila Svizzera admirala Heyslera, dok je s lijeve, imala za susjeda Alfreda von Pruckmiellera, a kasnije Urbaira.

Berthold ili, kako su ga službeni uredi grada zvali, Alessandro de Berchtold postao je vlasnik vile po dokumentu “Uficio technicoMunicipio di Pola” broj 23140/ 4812., od 22. 11. 1898. godine. Vila je jednokatnica s visokim prizemljem, okružena sjajno uređenim parkom. Glavni ulaz u kuću nalazi se na sjevernoj strani, donji dio je bio za brojnu poslugu, a gornji višesobni kat zauzimala je obitelj Berthold.

Pod Jugoslavijom vila je dodijeljena partizanskom generalu Jermanu, čija je supruga također bila visoka partizanska dužnosnica, a po zakonu o naslijeđivanju pripala je djeci, sinu Matjažu i kćeri Anji koja je preuređuju. Najtoplije se nadam da će ovaj kulturni i povijesni dragulj grada Pule po preuređenju dobiti izvorni izgled.

Berholdu je po RL 1912., na strani 134 promaknut je u čin kontraad mirala i umirovljen, Ruhestande, s domicilom u Trstu. Prije umirovljenja, kada je bio u činu Linienschipskapitena, bio je premješten u tzv. lokalno namještenje i bio izoliran iz elite brodskih časnika, zbog bolesti ili nesposobnosti. 1917. godine Alexander je ispred Bourguignona von Baumberga i Arthura Freihera, a iza Rudolfa Benignija Mueldenberg.

Prije i poslije umirovljenja nalazio se na službi u kasarni Franz Joseph I., Mornarički korpus, u kojoj se 3. 000 mornara pripremalo za ukrcaj na brodove. Među pripadnicima vojarne prepričavao se njegov podvigu: ogromni brod Gaeu uveo je kroz šibenski kanal tako da su bokovi broda dodirivali obale uskog prolaza sv. Ante. Po Baloti, govorilo se o njemu da je u Puli uvijek nosio zviždaljku da bi na stotinjak metara od svoje vile Emma najavio svoj dolazak. To je bio njegovom osobnom kuharu da stavi rižu u juhu.

Alexander je rođen 1864., živio je u Mödlingu, u ratnu mornaricu stupio 1880. i napredovao zbog izgradnje novih brodova., ali i zbog svojih sposobnosti. U činu kapetana korvete, korvettenkapitän, ukrcan je bio na nekoliko brodova, na oklopnjaču Babenberg, a bio je i u sastavu I. Eskadre kojom je zapovijedao kontradmiral Leopold Jedina Ritter.

Facebook komentari