Aleksandar Stojanović: “Sada je vrijeme da prelomimo epidemiju!”-VIDEO

U ISTRI UKUPNO 38 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
Na današnjoj konferenciji za novinare prisutnima su se obratili Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, načelnik stožera civilne zaštite Istarske županiije Dino Kozlevac te ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić.

Ukupni broj zaraženih koronavirusom na današnji dan:

Ukupan broj zaraženih 38
Strani državljani 2
Preminuli 1

Teritorijalni raspored zaraženih:

Labin 2
Umag 11
Poreč 3
Pula 5
Rovinj 1
Vodnjan 3
Brtonigla 8
Novigrad 4
Raša 1

Spol:

Muški 25  (66%)
Žene 13  (34%)

Prosječna starosna dob zaraženih je 52 godine. Od 60 do 70 godina je 7 zaraženih, a preko 70 njih 8.

Danas se očekuju rezultati za još 15 briseva.

Kako je ovih dana povećan interes i potreba građana koji traže pomoć, ponavljamo brojeve telefona i njihovo radno vrijeme:

Telefon za psihološku pomoć 099/5294466 PON - NED: od 8 do 20 sati
Nutricionističko savjetovalište 099/3804545 PON - PET: od 7 do 15 sati

Naime, sve je veći broj ljudi u samoizolaciji kojima je prehrana počela predstavljati izazov. Kako hrana ne bi postala utjeha, uveden je telefon za stanovnike Istarske županije u kojem od nutricionista mogu dobiti savjete o potrebnom unosu hrane uslijed dugotrajnog boravka u kućama.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović istaknuo je kako se posljednjih dana 'grafikon' oboljelih promijenio, pa je, nakon uzlazne putanje, došlo do jednolične crte, odnosno stagnacije pozitivnih uzoraka (po danu ih je 3 do 4 novih pozitivnih). "Upravo je ovo važan i, rekao bih, prijelomni trenutak! Sada je vrijeme da prelomimo epidemiju, a to ćemo postići dosljednim provođenjem mjera koje je donio Nacionalni stožer. Samo kontinuirano provođenje mjera dat će nam šansu da izađemo iz svega ovog!"

Dino Kozlevac, načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije zahvalio je svim građanima koji poštuju mjere zaštite i rekao kako je sve manje prijava kršenja samoizolacija te da se mjere i odluke donesene ranijih dana u Istri itekako poštuju. Istaknuo je i kako izdavanje propusnica za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta te njihova kontrola od strane policije teče u najboljem redu te ponovio kako je ta mjera donesena kako bi se onemogućilo kretanje bez prijeke potrebe.

Dodao je i kako je u posljednje vrijeme puno upita oko poslovanja određenih gospodarskih subjekata te na tu temu rekao: "Radnici koji se osjećaju ugroženo na svom radnom mjestu neka prijave poslodavca jer nitko nema pravo ugrožavati ljude. Vrlo smo blizu zatvaranju objekata koji ne provode mjere zaštite."

Kozlevac se za kraj pridružio riječima Stojanovića te još jednom pozvao građane da poštuju sve donesene mjere: "U prijelomnom smo trenutku i stvari se za sada kreću u dobrom pravcu. Poštujmo svi skupa mjere jer nam je zajednički cilj pobijediti ovu neman!"

 

Posted by Regional Express on Wednesday, March 25, 2020


(REx/ST/MA)

Facebook komentari