Alarmantno stanje kršenja prava domaćih radnika u turizmu

CVITIĆ: „NAJPRIJE SU IZ TURIZMA POTJERALI RADNIKE, A SADA PLAČU ZA NJIMA“
„Bili smo prepoznatljiva destinacija upravo po tome što su u turističkim objektima radili domaći ljudi koji su poznavali našu kulturu i običaje i znali su gostima reći gdje otići, gdje se zabaviti, a danas ovdje rade stranci koji ne znaju beknuti niti strani jezik, a kamoli hrvatski“, smatra Marina Cvitić iz SIKD-a i osuđuje odluku Vlade koja će se danas najvjerojatnije donijeti o povećanju kvote za uvoz stranih radnika

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić održala je u srijedu, 19. lipnja konferenciju za medije tijekom koje je upozorila na alarmantno stanje nepoštivanja radničkih prava domaćih radnika u turizmu. 

„Gotovo je degutantno, a svakako je žalosno slušati u posljednje vrijeme ugostitelje i hotelijere kako mole Vladu da omogući uvoz dodatnih stranih radnika jer, eto, nema dovoljno radnika i sezona je ugrožena“. Upravo su ti poslodavci koji sada vape za radnicima otjerali te iste radnike, dodala je. 

Problem stranih radnika prema Marini Cvitić dvojak je – stranim radnicima koji dolaze raditi u Hrvatsku sve je plaćeno, smještaj i obroci, pa oni ovdje ništa ne troše nego svoje plaće šalju u svoje rodne zemlje, no problem je i da su vlasnici turističkih kompanija stranci, pa tako i sav profit odlazi u strane zemlje. Domicilni radnici diskriminirani su u odnosu na strane radnike zbog prava koji potonji imaju kada dođu raditi ovdje, bez obzira na lošiju kvalitetu njihovog rada. "Domicilni radnici moraju si čak plaćati i topli obrok", dodala je Cvitić. 

Predsjednica SIKD-a upozorila je na praksu koja se odvija u velikim turističkim kompanijama na području Istre: „Zapošljavaju radnike na određeno vrijeme koji tri godine uzastopce rade po 10 do 12 mjeseci bez prekida, da bih onda poslali na tzv. Obavezni prekid od dva mjeseca i tako nanovo tri godine i tako u nedogled. I to se radi upravo o domicilnim radnicima ili onima koji su se ovdje nastanili“. Smatra da ovakvim pristupom poslodavci tjeraju svoje radnike da odu negdje gdje će se njihov rad cijeniti.

Rad na crno u turizmu
„Prosječna je plaća u djelatnosti turizma (5 175 kn) 18% niža od hrvatske prosječne plaće. A kada govorimo o ugostiteljstvu tj. usluživanju i pripremi hrane, onda je razlika 33%“, a radi se o plaći od 4 175 kuna. Cvitić je kazala da su ove brojke ovakve zato što se radnike plaća na crno: „Radnika se prijavljuje na minimalac, a ostalo se daje ispod stola i to svi jako dobro znaju, a Ministarstvo i Vlada nisu učinili dovoljno da se spriječi ova siva ekonomija“. 

Potreba za smanjenjem PDV-a
Cvitić se složila s nastojanjima poslodavaca da se smanji PDV: „Sve zemlje na području Mediterana, a i šire imaju stopu PDV-a od 5 do 10%, onda ne vidim razloga zašto Vlada ne bi odobrila smanjenje PDV-a pa da dosita poslodavci realiziraju ono što su javno rekli. Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma rekao je da će oni jednokratno povećati plaće za 30%,  a onda svake naredne godine u sljedećih 5 godina povećavati za 5-8%“. 

„Iz Hrvatske je otišlo 500 000 radno sposobnih radnika u zadnjih nekoliko godina, pa treba li nama onda uopće država?“, zaključila je predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i apelirala na Vladu i poslodavce da se usmjere na povećanje plaća i poboljšanje uvjeta domaćim radnicima u turizmu.

(REx/RŠ)

Facebook komentari