Aladrović: Razmišljamo o uvođenju državnog minimalca i u lipnju, ali samo za najpogođenije

"MOŽEMO BITI IZNIMNO ZADOVOLJNI NOŠENJEM S TRENUTNOM KRIZOM U VRIJEME NEZAPOSLENOSTI"
Ministar rada i mirovinskog sustava Aladrović komentirao je jučerašnji prosvjed poduzetnika i što će vlada učiniti po pitanju njihovih zahtjeva.

"Što se tiče samih mjera, dugo već komuniciramo što je učinjeno i što ćemo učiniti u budućnosti. Podsjetio bih da smo do sada isplatili tri i pol milijarde kuna samo na ime očuvanja radnih mjesta, pred nama je još mjesec svibanj, možemo očekivati da ćemo još za pola milijuna radnika za svibanj, u lipnju dovršiti tu mjeru. Čuli smo danas niz zahtjeva, no moramo biti objektivni i reći u kojem obimu ih mi možemo zadovoljiti. Iz konteksta javnih financija ova mjera za očuvanje radnih mjesta je izrazito izdašna. Polučila je dobre rezultate i ono što razmatramo i o čemu razgovaramo je i produženje mjere za šesti mjesec s isplatom u srpnju, no samo za uzak segment najpogođenijih", kaže Aladrović.  Navodi kako je potrebna svijest o ograničenosti javnih financija. "Nemamo više prostora za pomoć kakva je dosad bila", rekao je.

Pregovori sa sindikatima
Vlada pregovara i sa sindikatima državnih i javnih službi, a nakon današnjeg sastanka dojam je da su blizu dogovora. Aladrović se nada pozitivnom odgovoru sindikata. "Pruženo je obostrano zadovoljstvo kroz ono što smo ponudili i o čemu smo razgovarali. Jasno smo iskomunicirali sindikatima što očekujemo od njih i njihovog članstva. Možemo imati dojam da je pozitivno prihvaćeno, ali nastavak je u srijedu kada očekujem da ćemo okončati pregovore. Radi se o suspenziji određenog povećanja plaća, no kad se, naravno, steknu uvjeti, ta osnovica će rasti od prvog dana sljedeće godine. Otvorili smo neke modele što se tiče samog regresa, čija isplata je nesporna, ali da on bude usmjeren prema domaćoj potrošnji. Vidjet ćemo odgovor sindikata, ali ja se iskreno nadam pozitivnom odgovoru, odnosno sporazumu koji će pokazati da i sindikati državnih i javnih firmi pokazuju određenu razinu empatije prema privatnom sektoru koji je u nešto nepovoljnijoj poziciji", rekao je Aladrović .

(REX)

Facebook komentari