Akcija Hrvatske lige protiv reumatizma

U  ORDINACIJI  OPĆE MEDICINE U VODNJANU
Od 13. rujna do 05. listopada u Ordinaciji  opće medicine  u Vodnjanu, Hrvatska liga protiv reumatizma, organizira besplatna mjerenja mineralne gustoće kosti.
Akcija se provodi u prostorijama Ordinacije opće medicine  svakoga  radnoga dana od 09-12 sati a petkom od 16-19. sati.  Svi zainteresirani  se trebaju javiti na  telefon 0992820780  radnim danom od 10-14 zbog rezerviranja termina.

Ultrazvuk je  dobro poznata dijagnostička metoda koja ima široku primjenu u medicini  za analizu  promjena mnogih organa, kako odraslih tako i djece, i nije štetna po zdravlje stoga se može često ponavljati. Na istim principima  radi i ultrazvučni denzitometar kojim mjerimo  kvalitetu koštanog tkiva na peti i  utvrđujemo umanjenje čvrstoće koštanog tkiva.

Prema svjetskim dijagnostičkim kriterijima više od  30% smanjenja mineralne gustoće kosti u odnosu na mladu i zdravu populaciju, zovemo osteoporoza. U osoba u kojih se  dokaže osteoporoza  postoji veliki rizik  za osteoporotične prijelome  koji ostavljaju teške  posljedice,  a posebno  su opasni   prijelomi bedrene kosti i višekratni prijelomi kralježaka.

Faktori rizika  su svakako  godine života i ženski spol  ali  i loše životne navike kao što su pušenje , konzumacija  alkohola, nedovoljna tjelesna aktivnost i  neishranjenost. Postoji i čitav niz bolesti  i lijekovi koji značajno povećavaju rizik za osteoporozu.

Odazovite se i provjerite mineralnu gustoću,  a nalaz s preporukama će vas čekati nakon 10 dana u ordinaciji vašeg liječnika  opće medicine u Vodnjanu.

Akcija Lige se provodi u okviru projekta Prevencija  reumatskih bolesti  a  sudjeluju  osim Lige , djelatnici Ordinacije opće medicine u Vodnjanu, Grad Vodnjan, volonteri iz Vodnjana, volonteri Ordinacije  za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Vlaste  Urban Tripović iz Pule i mediji. rex

Facebook komentari