Čačić: Rješenje je u promjeni Vlade

PREDSJEDNIK HNS-A RADIMIR ČAČIĆ ODRŽAO KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić danas je došao u Istru povodom obilaska organizacija HNS-a te razgovora s vodstvom HNS-a u Istri. Uz nazočnost predsjednika podružnice HNS-a Pula Luke Stančića, potpredsjednika istarskog HNS-a Alena Damijanića te člana predsjedništva istarskog HNS-a Matka Županića održao je konferenciju za medije u Domu hrvatskih branitelja. Njegov posjet Istri ima za cilj provjeru i stvaranje jasne slike i stanja pred nadolazeće Parlamentarne izbore, koji se, kako je rekao čačić, mogu očekivati za pet do šest mjeseci.
Istaknuo je kako županijsko vodstvo HNS-a postiže vrlo kvalitetne rezultate. Iskazao je vjerovanje kako će HNS imati značajan doprinos u pobjedi na izborima. Govorio je o temama o kojim je jučer bilo riječi u Zagrebu, jer su neke od njih značajne i za istru. Naglasio je kako gospodarsko stanje zemlje u prvom kvartalu ove godine nije dobro. Činjenica je da stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj stalno raste, dok se EU vraća u normalu i snažno potiče rast gospodarstva, rekao je Čačić, dodavši kako je Hrvatska jedinstvena u neuspjehu.
Kritizirao je Vladu rekavši kako je od 6.3 milijardi kuna, koje je HNB otpustila iz deviznih pričuva, 5.1 milijarda završila u javnom dugu. Samo je 1.2 milijarde ostalo gospodarstvu na raspolaganju, što nije moglo pokazati pozitivne efekte na gospodarstvo zemlje. Istaknuo je kako Vlada zloupotrebljava taj novac kako bi pokrila rupe.
Ono što je jako vidljivo, kaže Čačić, jest raspad realnog sektora gdje je izgubljeno 33.000 radnih mjesta, dok je broj zaposlenih u javnom sektoru porastao za 3.700, što su upravo suprotni pokazatelji od onih koje je Vlada najavila.
„Pravi problem je nesposobna Vlada. Rješenje je u promjeni Vlade“, zaključio je.
Nadalje, govorio je o Istri naglasivši kako nije pala, već je zadržala svoj rejting te se sada nalazi na trećem mjestu, iza prve Varaždinske županije i drugog grada Zagreba. Budući da je zemlja visokocentralizirana, rekao je kako se  svi napori regionalne politike sukobljavaju s betonskim zidom Vladine nesposobnosti. Industrijski izvoznici bačeni su na koljena te je vidljiv nedostatak selektiranog pristupa poreznoj politici. Naglasio je potrebu smanjenja cijena energenata i komunalnih davanja što bi bilo od velikog značaja za nositelje gospodarske aktivnosti u županiji. Govorio je o istarskom turizmu izrazivši nadu u bolje rezultate trećeg natječaja za projekt Brijuni Rivijera. Istaknuo je kako prepoznaju nužnost tog projekta, ali i pratećih projekata poput golf igrališta, kulturnog turizma i drugo. Time se otvara prostor za razvoj drugih aspekata. „Istra svoju poziciju nositelja Hrvatskog turizma ima prostora ojačati i bitno dići kvalitetu ponude“, zaključio je Čačić. (E.O.)

Facebook komentari