Adris se bogati na račun općine Vrsar

NI TRAGA ZAKONU O TURISTIČKOM ZEMLJIŠTU, NOVAC OSTAJE KOMPANIJAMA
ADRIS grupa se već više od desetljeća bogati na račun Općine Vrsar. Umjesto u proračun Općine za primjerice stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje -  26,9 milijuna kuna  i dodatne zatezne kamate – slile su se na račun turističke kompanije u portfolju Adris grupe, izvjestili su načelnik Općine Franko Štifanić, pojačan snagama IDS-a, potpredsjednikom stranke i saborskim zastupnikom Damirom Kajinom, koji se osvrnuo također na nerješeno pitanje zakona o turističkom zemljištu, i predsjednikom  vrsarske podružnice Armidom Gerometta. Osvrnuli su se posebno na Adris grupu i Plinia Cuccurina koji deklarativno u predizborne svrhe štiti interese građana, dok svi koraci koje Plinio Cuccurin kao čelnik Adris grupe  defakto čini predstavljaju samo grubi pokušaj beskrupoloznog bogaćenja Adris grupe.   

Sličnom tematikom stručno se nadovezao Damir Kajin, jer osim pitanja u ovom slučaju općinskog zermljišta, puno većih razmjera štetu čini nerješavanje krucijalnog pitanja turističkog zemljišta, odnosno zemljišta u kampovima i oko hotelskih kuća koje se već puno desteljeće koristi potpuno besplatno od strane velikih turističkih kompanija.
- Ako građani Istre ne žele da se 1000 hektara takozvanog turističkog zemljišta samo u Istri, pokloni tajkunima, onda će glasati za opciju koja je već spriječila da se na to zemljište ne uknjiže privatizirane tvrtke, glasat će za IDS.  Dok su suci u Dubrovniku zbog „prijenosa“ zemljišta završili u pritvoru, oni koji su to isto radili u Istri, ili preko riječkog Trgovačkog suda su u potpunosti zaštićeni, netko bi zbog toga trebao snositi konzekvence u političkom životu ove zemlje, naglasio je Kajin. On je istaknuo kako je premijer Sanader još za prošlog zasjedanja Sabora obećavao uputiti u proceduru Zakon o turističkom zemljištu, no – zakona nema i dalje, a  turističke kompanije gomilaju kapital ne plaćajući naknadu za tisuće hektara turističkog zemljišta.
- Zakona nema, a sumnjam da će ga i biti do kraja lokalnih izbora, točnije do okončanja turističke sezone. Imam osjećaj da je predviđeno da to postane vlasništvo 5, ili 6 ljudi u Hrvatskoj, kaže Kajin.
Općina Vrsar svake je godine u proračunu slabija za 6 milijuna kuna. Maistra ne plaća Općini naknadu za zemljište veličine 30 hektara te ga koristi u svojim kampovima  i u turističkim naseljima. Stvar je na sudu već godinama, a da priča bude bolja prvo je Maistra tužila Općinu Vrsar osporavajući vlasništvo, ali je i izgubiola prvostupanjusku sudsku bitku, jer je presudom općinskog suda u Labinu 2006. odbio tužbeni zahtjev Maistre. Žalbeni je postupak još u tijeku. Općina Vrsar u međuvremenu je 2005. tužila Maistru zbog neplaćanja i radi predaje u posjed 105 katastarskih čestica!
- Sve smo učinili da zaštitimo interes građana i vjerujemo u pozitivan ishod u našu korist, izjavio je uvodno, Armido Gerometta, predsjednik podružnice IDS-a Vrsara.
Načelnik Štifanić izvijestio je kako su još 1997. godine pitanje plaćanja naknade uspiješno riješili sa ostalim turističkim kompanijama na području općine Plavom lagunom i Rivijerom, no s Maistrom to pitanje do danas ostaje neriješeno.
 - Kopa nas pitanje kako će kandidat za župana Plino Cuccurin, drugi čovjek Adris grupe i pravnik koji je u kompaniji najovlašteniji za ova pitanja formirati stav oko zaštite javnih interesa, ili će i dalje davati prednost krupnom kapitalu i zaštiti vlatitih interesa kao što je do sada činio, izjavio je načelnik.   (REX)


Facebook komentari