70% svjetske populacije pati od intolerancije na laktozu

70% svjetske populacije pati od intolerancije na laktozu-103212

ŠTO JE INTOLERANCIJA NA LAKTOZU I KAKO SE UTVRĐUJE
Laktoza je mliječni šećer koji nalazimo u životinjskom mlijeku. Nastaje u njihovim mliječnim žlijezdama iz monosaharida glukoze i galaktoze. Laktoza se uz pomoć enzima laktaze u probavnom traktu razgrađuje na sastavne dijelove koji ulaze u proces glikolize. Kod odraslih osoba kojima nedostaje enzim laktaza dolazi do intolerancije na laktozu koja sa sobom nosi brojne simptome.
SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA LAKTOZU
U nedostatku laktaze kao probavnog enzima, fermentaciju vrši mikroflora debelog crijeva pri čemu nastaju vodik, ugljični dioksid i metan. Pojačan unos mliječnih proizvoda dovode do nelagode kao što su nadutost, grčevi, bolovi u trbuhu, plinovi i proljev. Prvi simptomi javljaju se 30 – ak minuta nakon unosa namirnica koje sadrže laktozu.
UZORAK NASTANKA INTOLERANCIJE
Kao što je već spomenuto, intolerancija na laktozu javlja se u slučaju nedovoljne ili potpuno dokinute proizvodnje laktaze, a mogući uzroci tog nedostatka su :
Genetička predispozicija – Utvrđuje se DNA analizom, a rješava se prilagodbom prehrane i unosom enzima laktaze kroz dodatke prehrane
Adultna hipolaktazija – posljedica je genetičke predispozicije te se razvija u djetinjstvu. 70% svjetske populacije ima primarnu intoleranciju laktoze, a razlikuje se po dijelovima svijeta.
Iako se navodi da  70% populacije ima intoleranciju na laktozu, ona se razlikuje po stupnju : dok neki imaju smetnje već nakon manje količine mliječnih proizvoda, drugi ih mogu konzumirati u preporučenim dnevnim količinama bez ikakvih smetnji.
DIJAGNOZA INTOLERANCIJE NA LAKTOZU
Intolerancija na laktozu uz intoleranciju na gluten unazad par godina došla je u središte pozornosti mnogih, te je poslužila kao neopravdan razlog za izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane. No bez prave dijagnoze nije moguće govoriti o postojanju intolerancije na laktozu.
Manjak enzima laktaze ne znači da je osoba intolerantna na laktozu jer osoba s umjerenim manjkom enzima najčešće nema nikakve simptome. Za dijagnosticiranje intolerancije potrebno je imati smanjenu količinu laktaze u crijevima i simptome koji upućuju na reakciju.
INTOLERANCIJA NA LAKTOZU/ALERGIJA NA MLIJEKO
Intoleranciju na laktozu potrebno je razlikovati od alergije na mlijeko. Intolerancija na laktozu je problem probavnog sustava i manjka enzima laktaza dok je alergija na mlijeko reakcija imunološkog sustava na proteine iz mlijeka.
TESTOVI ZA UTVRĐIVANJE INTOLERANCIJE NA LAKTOZU

  • Eliminacijska dijeta – prehrana bez mlijeka i mliječnih proizvoda u trajanju od 14 dana. Također, radi se i test s mlijekom : ujutro se natašte popije čaša mlijeka te se sljedećih 3-5 sati ne konzumira nikakva hrana. Ako postoji intolerancija, u tom periodu javljaju se simptomi. Kod djece ovo može biti znak alergije pa je potrebno obaviti još neku vrstu testa.
  • Pretraga krvi – test se radi usporednim testom glukoze u periodima nakon unosa hrane ili tekućine s laktozom
  • Izdisajni test vodika -  prisutnost veće količine vodika u izdahnutom zraku nakon unosa tekućine s laktozom znak je da ona nije razgrađena.
  • Biopsija tankog crijeva – najdirektniji test koji utvrđuje prisutnost enzima laktaze u crijevnoj sluznici koji se provodi endoskopijom.
  • Molekularne metode – temelje se na analizi DNA  koja utvrđuje postojanost genetičkih osnova za intoleranciju.

NAMIRNICE KOJE SADRŽE LAKTOZU
Brojni ljudi smatraju kako laktozu sadrže samo mlijeko i mliječni proizvodi, no donosimo vam i neku hranu koja sadrži tragove laktoze :
Kruh , pekarski proizvodi, žitne pahuljice, instant juhe i pića, margarin, mesne prerađevine, preljevi za salate, slatkiši i grickalice, miksevi za palačinke, biskvite i kolače te brojna druga hrana.
Sumnjate li na postojanje intolerancije na laktozu, obratite se svom liječniku koji će Vas poslati na testiranje. Ako intolerancija zaista postoji, prilagodite svoju prehranu i riješite se neugodnih simptoma koje ona izaziva.

(REX)