50 godina u kamping turizmu – Saga o mentorima (1969. – 2019.g.)

NOVA KNJIGA JERKA SLADOLJEVA, PIONIRA ISTARSKOG TURIZMA
Jerko Sladoljev, jedan od pionira istarskog turizma, dobitnik najvećeg nacionalnog priznanja u turizmu – nagrade za životno djelo “Anton Štifanić” i dugogodišnji član Europske kamping federacije ovih je dana objavio novu knjigu , svojevrsnu retrospektivu proteklih pola stoljeća rada u kamping turizmu, a čiju je najavu najbolje sam opisao:

”Nakon 50 godina rada u kamping turizmu i 57 godina rada u turizmu ukupno, napisao sam malu kroniku mojeg «polustoljetnog rudarenja» u ovom segmentu viđeno iz mog ugla.

Rječju, zapravo je to putopis  od  1962.g. kada sam počeo u hotelu Riviera i  Pula i kasnije od 1969.g.  naturističkog resorta Koversade  pa do 2019.g. Top Campinga –a , današnjeg projekta za ocijenjivanje kamping  kvalitete.

Povod mi je bio   zaboravljeni jubilej iz 1978.g.  – ili  40.godina od stvaranja Sekcije naturističkih središta na inicijativu Općeg udruženja turističke privrede Hrvatske i Zajednice za razvitak turizma Hrvatske – institucija koje danas više u Hrvatskoj ne postoje. Taj datum se označava i kao dan osnivanja KUH-a koji je bio slijednik  Sekcije naturističkih središta.

Imao sam privilegiju da sam sa suradnicima obje institucije osnivao i da sam u obima dugovječno djelovao (preko 28 godina). Šteta što je taj jubilej prošle godine zaboravljen. Vrlo je nezahvalno podvlačiti crte i govoriti o uspjesima i neuspjesima, padovima i usponima, razvoju i krizama pogotovo u masi od dvjestotinjak ličnosti koje su stvarale ovaj proizvod  i zadužile nas  za današnje dobre  trendove.

Nit vodilja je bila zabilježiti neke povijesne istine, događaje i poduzetničke podvige tih neimara, otrgnuti ih od zaborava  jer na kraju ljudi nestaju a bilješke ostaju.

U masi od dvjestotinjak ličnosti od arhitekata, dizajnera, fotografa, karizmatičnih turističkih djelatnika, sveučilišnih profesora, kamping novinara, medijskih mogula, pionira i idejnih inicijatora, političara, pa čak i stranih i domaćih državnika, diplomata i opinion lidera zaslužnih za kamping segment, uvijek se nažalost nađe netko zaboravljen i stoga ako se prepoznaju, unaprijed se ispičavamm za propust. Glavni kriterij je bio da su osobe koje spominjem inicirale nešto novo. Dakle bile su prve u nečemu. Kamping segment je rastao zahvaljujući svim tim ličnostima.

Knjiga je izdana u vlastitom aranžmanu, ima 270 stranica, bogato ilustrirana slikama i dokumentima koji su svojevrsni testimonial o događajima i faktografski bilježe razvoj ponude i trud njenih mentora. Ovakvo izdanje trebalo je prije svega biti besplatni poklon svima koji se spominju u knjizi ali kako je bilo  većih izdataka za tisak, lekturu i prijelom, riješenje je bilo da se ipak knjiga dijelom i autofinancira prodajom.

I još jednoim ponavljam: sve što se ne napiše i zabilježi biva nerijetko zaboravljeno, a osobno smatram da je trud koji su  ti mentori dali najveći poklon današnjem razvoju .”

(rex/Jerko Sladoljev)

Facebook komentari