25. Vinistra: Nekad črno i bilo, a poslije su došle nijanse

ODRŽAN OKRUGLI STOL UOČI OTVARANJA VINISTRE
Zahvaljujući sinergiji i partnerstvu javnog i privatnog sektora, danas je vino istarski brend, a Istra ima svjetska vina, istaknuto je na okruglom stolu ''Vino i Istra – jučer, danas, sutra''

Nekada je bilo samo črno i bilo, a poslije su došle nijanse… Tako je uoči jubilarne 25. Vinistre u hotelu Parentium Plava Laguna započeo zanimljiv okrugli stol na kojem su sudjelovali istarski župan Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, saborski zastupnik Boris Miletić, nekadašnji predsjednik sommelier kluba Veljko Ostojić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i tri renomirana istarska vinara Gianfranco Kozlović, Ivica Matošević i Nikola Benvenuti.

Ivan Jakovčić ispričao je kako je ime Vinistra nastalo sasvim slučajno, daleke 1993., a autor mu je Duško Gortan.

„Samo nekoliko mjeseci od nastanka imena, skromno je otvorena prva Vinistra, koja je od male izložbe vina prerasla u najznačajniju vinsku manifestaciju u regiji. Istra danas ima svjetska vina koja zaslužuju svoje mjesto u vrhunskim svjetskim restoranima“, zaključio je Jakovčić.

Matošević i Kozlović kazali su kako u devedesetima kada su počinjali nisu znali kako će se priča o vinu razvijati. Radili su u tišini, s velikim poštovanjem prema susjedima Talijanima i Slovencima, renomiranim vinskim zemljama.

„Danas, nakon 25 godina imamo sjajna vina, a to potvrđuje i dolazak legendarnog Stevena Spurrijera na ovogodišnju Vinistru, koji se oduševio s našom malvazijom i različitim stilovima naših vinara“, istaknuo je Matošević.

Veljko Ostojić prisjetio se ranih devedesetih kada mu je Vladimir Borošić, nekadašnji vlasnik zagrebačke Vinoteke Bornstein brutalno rekao kako su istarska vina dno hrvatskih vina.

„Danas smo na vrhu Hrvatske, ali i regije. Prije 25 godina svi smo se prihvatili jednog vrlo važnog zadatka. To nije bilo samo odrađivanje projekta. Vino je sastavni dio našeg života, istarski lifestyle, dio našeg DNA i to je trebalo uobličiti u proizvod. Pokrenut je sommelier klub, niz edukacija i zahvaljujući takvom profesionalnom pristupu danas smo na vrhu“, zaključio je Ostojić.


Žatika postala poznatija po vinu nego po rukometu

Boris Miletić retorički se zapitao je li možda teže danas kada je Istra na vrhu, nego prije 25 godina kada je bilo puno prostora za razvoj vinogradarstva i vinarstva.

„Treba dodatno poraditi na razvoju brenda. Postoji ona izreka – premali smo da bismo bili prosječni! Vino nije samo dio našeg identiteta, nego i ponosa. Trebamo više ulagati u edukaciju, više novaca usmjeravati u Institut za poljoprivredu i turizam i poljoprivrednu školu. Poznati smo po istarskom zajedništvu i dok se držimo zajedno uvjeren sam u budućnost i uspjeh“, rekao je Miletić.

„Istra je puno napravila i ne možemo više stati. Moramo gurati dalje i to je bio povod da napravimo Strategiju razvoja istarskog vinarstva do 2030., koja je u završnoj fazi. Strategija će nam pomoći da zadržimo vodeću poziciju u Hrvatskoj i regiji. Moramo voditi računa i da u Istri dolazi do smjene generacija i neće uvijek svi nastaviti obiteljsku tradiciju. Neke vinarije će se i prodati, a u tom slučaju je vrlo važno da onaj tko ih kupi igra po našim pravilima“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre i pozvao sve na jubilarnu 25. manifestaciju u Žatiku, koja je, zaključili su sudionici, postala poznatija po vinu nego po rukometu.

S time se složio i gradonačelnik Poreča koji je istaknuo da svi u Istri i Poreču drugi tjedan u svibnju obavezno rezerviraju za Vinistru, a to se vidi i po odličnim najavama za ovaj vikend kada se očekuje 20 posto više turista.  Valter Flego je zaključio kako sunce i more nisu više dovoljni, a gosti koji dolaze u Istru na visoko treće ili četvrto mjesto kao motiv dolaska navode eno-gastro ponudu.

Nakon okruglog stola na terasi hotela Parentium Plava Laguna na B2B susretu istarski vinara s distributerima, turističkim djelatnicima, vlasnicima vinoteka i ugostiteljskih objekata i sommelierima, kušala su se istarska vina koja su najbolje pokazala gdje se Istra nalazi 25 godina poslije.

(rex)

Facebook komentari