19. “Leron” Međunarodni festival folklora u Vodnjanu - finalna večer

"KRALJEVAČKA RIZNICA" BOGATIJA ZA VODNJANSKI "LERON"
"Trifora", sala za prezentacije i društvene skupove, u sjedištu Zajednice Talijana Vodnjan, u palači Bradamante, ugostila je sudionike “Lerona” i vodnjanskog gradonačelnika Klaudia Vitasovića. Time je započeo drugi dan 19. "Lerona" Međunarodnog festivala folklora. Vitasović je ističući uspjehe u maslinarstvu, u očuvanju ruralne baštine zuhoziđa i kažuna, bogate sakralne zbirke koja se čuva u župnoj Crkvi Sv. Blaža u Vodnjanu i najvažnije njegovanju multikulturalnosti čiji je dobar primjer i “Leron”, kratko dočarao gdje su folkloraši stigli i kakav im je domaćin. Druženje je završilo obostranom primopredajom prigodnih poklona i grupnom fotografijom na pozornici “Lerona”.

Nedugo poslije u istom prostoru započeo je “Okrugli stol” s temom: “Folklor i mladi: prenošenje kulturne narodne baštine novim generacijama”. Iz predstavljanja glasnogovornika sudionika “Lerona” u sklopu teme bilo je različitih stavova. Jedni nemaju problem s podmlatkom i prenošenjem tradicije, drugi se dodvoravaju mladosti kako bi joj na moderniji način dali do znanja koliko je bitno poštivati vlastito podrijetlo i običaje. U sastavu nekih folklornih grupa na pozornici pleše njihova prošlost, sadašnjost i budućnost. Jednom u folkloru - uvijek folkloraš. Mnogi su zaključili da se koreografija ili predstava treba dinamizirati da ne smije ostati statična - replika nečeg od jučer ma koliko to bilo važno, valja ju preoblikovati i prilagoditi publici kao što navodi profesionalni koreograf KUD-a “Kraljevačka riznica” iz Srbije koja u svom sastavu ima nevjerojatnih 620 članova.

Popodne je započelo misom u crkvi sv. Blaža za sve folkloraše. Učinjena je grupna fotografija učesnika “Lerona” ispred crkve za uspomenu i sjećanje na vrijeme provedeno u Vodnjanu. Prije nastupa na pozornici folklorne su skupine građanima i turistima, na za to predviđenim mjestima po Vodnjanu predstavili svoj program. Točno u 21 sat pozivom voditelja na osvijetljenu pozornicu, pozvani su Maurizio Tremul predsjednik Talijanske Unije netom poslije i Furio Radin zamjenik predsjednika Sabora Republike Hrvatske. Pozdravili su brojnu publiku naglašavajući uspijeh Zajednice Talijana Vodnjan u organizaciji jednog tako kompleksnog festivala folklora. Na pozornicu su nakon toga započeli svoje nastupe sljedeće folklorne grupe: KUD “Sveta Ana - Vučjak” Karlovac iz Hrvatske, KUD “Kraljevačka riznica”, Kraljevo iz Srbije; folklorna grupa “Eco del Gargano”, San Giovanni Rotondo iz Italije; folklorna grupa “Lubana”, Lubana iz Latvije; i folklorna grupa Zajednice Talijana  Vodnjan.

Nakon izvedenih nastupa koji su svaki na svoj način bili zanimljivi kako po raznolikosti nošnje, posebnih instrumenata, načina sviranja i pjevanja i nadasve maštovitih koreografija žiri ovogodišnjeg “Lerona” u sastavu Lorella Limoncin Toth pročelnik konzervatorskog odijela u Puli, Lidija Nikočević direktor Etnografskog muzeja Istre i Massimo Brajković akademski glazbenik-komponist su nagradu za raznolikost nošnje, odnosno odjeće, individualnost kostima, u etnografski zanimljivom kraju u kojem se susreću različiti utjecaji vidljivi u cjelokupnom folkloru dodijelili KUD-u “Sveta Ana - Vučjak” Karlovac iz Hrvatske.

Folklornoj grupi folklorna grupa “Lubana”, Lubana iz Latvije žiri je dao nagradu za originalnost ručne izrade i udaraljki koja je bila specifična u ritmičkoj ulozi izvedbe. Folklornoj grupi “Eco del Gargano”, San Giovanni Rotondo iz Italije pripala je nagrada za grupu koju odlikuje mladenački polet i lepršavost koja je uspjela povezati autentični folklorni element u glazbenom izricaju čime su pružili mogućnost da čujemo i izgovorenu riječ u kontekstu u kojem su rođeni plesovi.

Skulptura “Leron” za 2019. godinu pripao je KUD-u “Kraljevačka riznica”, Kraljevo iz Srbije koji su po mišljenju žirija pokazali instrumentalni virtuozitet autohtonih instrumenanat koji sa ekstremnom ritmičnom instančanošću te ujednačenošću boje zvuka ostavljaju kompletan dojam na sceni, gotovo na granici akrobacije. Nagrade su predali Furio Radin, Maurzio Tremul, Klaudio Vitasović i Livio Belci. Time je priveden kraju devetnaesti “Leron” i kreće priprema za jubilarni dvadeseti.

(rex)

Facebook komentari