19. “Leron” Međunarodni festival folklora

PJEVANJEM, SVIRANJEM I PLESOM OPRAŠTAMO SE OD VRUĆEG LJETA
Ove godine, 19. “Leron” Međunarodni festival folklora koji se održava na Narodnom trgu u Vodnjanu 23. i 24. kolovoza godine ima deset sudionika: KUD “Kraljevačka riznica”, Kraljevo iz Srbije; folklorna grupa “Eco del Gargano”, San Giovanni Rotondo iz Italije; folklorna grupa “Monte San Biagio”, Latina iz Italije; KUD “Sveta Ana - Vučjak”, Karlovac iz Hrvatske; folklorna skupina “Na Placi”, Šempeter pri Gorici iz Slovenije; folklorna grupa “Lubana”, Lubana iz Litve; KUD “Barban”, Barban iz Hrvatske; Društvo Perojskih Crnogoraca “Peroj 167”, Peroj iz Hrvatske; folklorna grupa Zajednice Talijana “Armando Capolicchio”, Galižana iz Hrvatske i folklorna grupa Zajednice Talijana  Vodnjan, Vodnjan iz Hrvatske. Organizatori su Zajednica Talijana Vodnjan, Talijanska Unija u suradnji s Narodnim Sveučilištem iz Trsta uz financijsku pomoć Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske a pod pokroviteljstvom Grada Vodnjan-Dignano. Projekt je financiran Ugovorom sklopljenim od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, Talijanske unije i Narodnog Sveučilišta iz Trsta.

Kao i prethodnih godina tako i ove, sudionici su se sakupili na početku Trgovačke ulice, nasuprot Doma mladih, gdje su čekajući da se oformi kolona uređivali frizure i nošnju, uštimavali instrumente, glasne žice, pozirali fotografima i snimateljima, mahali svojim zastavama. Mimohod folklornih grupa koje su sudionici “Lerona” 19. Međunarodnog festivala folklora na tradicionalnom putu niz Trgovačku ulicu predvodila je festivalska zastava i Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada. Na ljetnoj pozornici ispred Gradske palače na poziv moderatora festivala Gianne Belci i Milana Pavlovića, sudionici mimohoda su se publici predstavili kratkim nastupima. Potrebno je istaknuti kako je “Leron” natjecateljskog karaktera, gdje će žiri tražiti najbolje izvedbe, nošnje, instrumente, tradicionalnost.

U protokolu otvaranja “Lerona” publici se prvi predstavio Livio Belci predsjednik Zajednice Talijana iz Vodnjana koji je pozdravio prisutne ne krijući zadovoljstvo odazivom publike koja je ispunila veliku vodnjansku placu. Potom se publici obratio Marin Corva predsjednik izvršnog vijeća Talijanske Unije, u ime Grada Vodnjan-Dignano prisutne je pozdravio gradonačelnik Klaudio Vitasović  i na kraju Giuseppina Rajko zamjenica istarskog župana u ime županije koja financijski podupire "Leron". Ona je istovremeno i proglasila 19. “Leron” otvorenim. Uslijedilo je podizanje festivalske zastave rukama najmlađih članova folklornog društva Zajednice Talijana iz Vodnjana uz pratnju limene glazbe.

Prije početka programa, nazovimo to muzičkim dodatkom, sopranistica Maria Luigia Martino iz Foggie otpjevala je dvije arije. Prve festivalske večeri nastupale su sljedeće folklorne grupe: Zajednici Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, DPC "Peroj 1657" iz Peroja, KUD „Barban“ – iz Barbana koje nisu u natjecateljskoj skupini. Folklorne skupine “Na Placi”, Šempeter pri Gorici iz Slovenije i “Monte San Biagio”, Latina iz Italije su publici kao i žiriju predstavili svoj folklorni program. Glasanje za najbolji nastup održat će se druge večeri festivala u subotu 24. kolovoza. Istog je dana predviđen susret sudionika s gradonačelnikom, “Okrugli stol” s temom: “Folklor i mladi: prenošenje kulturne narodne baštine novim generacijama”, svečana Misa, radionice folklora koje će se održavati na trgovima u starogradskoj jezgri kako bi se posjetiteljima i lokalnom stanovništvu bolje prikazale posebnosti gostujućih folklornih skupina, nastup preostalih sudionika, izbor pobjednika i dodjela nagrada. Pobjednika koji će ostaviti najbolji dojam izabrat će žiri u sastavu: Lorella Limoncin Toth pročelnik konzervatorskog odijela u Puli, Lidija Nikočević direktor Etnografskog muzeja Istre i Massimo Brajković akademski glazbenik - komponist. Pobjednicima će biti dodijeljena skulptura Lerona koji predstavlja tradicionalni gudački instrument kojeg koristi folklorno društvo Zajednice Talijana iz Vodnjana koji oblikom podsjeća na violončelo.
(Rex)

Facebook komentari