17. natjecanje u pripremanju jela ispod čripnje

NA VALBANDONSKOJ PLAŽI U SUBOTU, 17.8.2019
Prekrivena žarom, čripnja/peka u sebi skriva raznolike sastojke za veličanstveni susret ljubitelja dobre, osobito tradicionalne, istarske kuhinje. Biti proglašen majstorom pripremanja jela 'spod čripnje, potvrda je istinskom znanju, pa se za ovo valbandonsko natjecanje svake godine prijavljuje sve više natjecatelja s kuharskom kapom na glavi.

Dvadeset i jedna  obiteljsko-amatersko-prijateljsko prijavljena ekipa, s ukupno oko 100 natjecatelja, uz ostale sadržaje,  natjecat će se u pripremanju hrane ispod čripnje te najavljuju delicije od mesa: divljači, boškarina, janjetine, teletine, svinjetine ...  od riba i morskih mekušaca do kruha. Pored  natjecateljskih čripnja, za posjetitelje ugostitelji  pripremaju i dvije mega čripnje, jednu mesnu i jednu riblju (oko cca 750 porcija).
Propozicije na natjecatelje za pripremanje jela ispod čripnji:
-ekipe donose svoje čripnje i sastojke, svaka ekipa samostalno odlučuje o sastojcima/namirnicama koje će pripremati ispod čripnje (meso, riba, ostalo...), Turistička zajednica organizira ložišta za čripnje, potreban žar/ugljen, tanjure za prezentaciju žiriju te dobro druženje  na valbandonskoj plaži uz Trio Emanon, Festival lubenica, proizvođače istarskih gastro proizvoda, vatromet...


PROGRAM MANIFESTACIJE:
18,00 – 20,00 sati     
- natjecanje u pripremanju jela pod čripnjom
- pripremanje 2 mega čripnje za posjetitelje (mesna/riblja)
18,30 sati
- degustacija i prodaja istarskih gastro proizvoda od maslinovog ulja, sira, meda, vina
- Festival Lubenica - obzirom je Valbandon oduvijek bio poljoprivredni dio Općine Fažana, pored vina, maslinovog ulja, uzgoj lubenica sastavni je dio poljoprivrednih aktivnosti, čiji se plodovi  upravo sada beru. Stoga  Valbandon ispod čripnje obogaćujemo sadržajima od lubenice: „LubenicArt“ – izložba i kreativna radionica izrade umjetničkih slika nastalih rezbarenjem lubenica, tu će biti „lubenica cut“ i voćni ražnjići te  degustacija i prodaja lubenica
21,30 sati     
-proglašenje pobjednika u pripremanju  čripnja, posebno se ocjenjuju mesne, posebno riblje čripnje
22,00  sata
veličanstveni vatromet  s mora

(REX)

Facebook komentari