15. Ucvirkenfest na pulskoj tržnici

OVE SUBOTE: FRITAJA OD 600 JAJA S ČVARCIMA, GOSTI, IZLAGAČI, ZABAVA
U subotu, 13. veljače na pulskoj centralnoj tržnici održat će se petnaesti po redu Ucvirkenfest. Manifestacija koja slavi čvarke, donosi ne samo gastronomski događaj, već i glazbenu zabavu, a ove godine prikazat će se i pripremanje čvaraka na licu mjesta.
U tri kotla topit će se čvarci na slavonski, samoborski i istarski način.  Majstori za čvarke dolaze iz Županje, Buco, zatim Miroslav Mataušić iz tvrtke Frelimo iz Samobora te Drago Krivičić iz Premanture.
Ovo će biti posebna prigoda za degustiranje toplih, netom pripremljenih čvaraka. Priprema čvaraka krenut će od ranih jutarnjih sati, a cijela manifestacija će trajati do 13 sati.
Oko 11 očekuje se početak pripremanja fritaje od 600 jaja s čvarcima u velikoj pulskoj tavi. Za ovaj dio gastronomske ponude zaduženi su Žižo - Budimir Žižović, i gastro tim Rock Caffea. Gastronomski event pratiti će veselim notama grupa In Vino Veritas.
Bit će ovo prigoda da kušate i kupite čvarke, ali i puno više. Posebnu ponudu prezentirat će izlagači 15. Ucvirkenfesta, koji su: OPG Franjul sa  suhomesnatim istarskim proizvodima, Svantevid d.o.o. s oprtaljskim fritulicama, OPG Brig iz Barbana koji će predstaviti razne predmete izrađene od maslinovog drva. Posebni gosti ovu subotu bit će: tvrtka Frelimo iz Samobora s čvarcima i čips čvarcima, Kolači Monika s domaćim međimurskim kolačima, mesnica AS iz Županje te OPG Hažić iz Međimurja s izvrsnim jabukama te sokovima i ostalim proizvodima od jabuka.
Petnaesti Ucvrken fest potvrđuje važnost ucvirki u domaćoj, lokalnoj gastronomiji. Još veća vrijednost ove manifestacije je promocija jela s čvarcima kojima Istra obiluje, otkrivanje starih recepata te kreiranje novih jela od čvaraka.

Nadalje predstavljamo goste 15. Ucvirkenfesta:

KOLAČI MONIKA: Radionica kolača Monika već 22 godine se bavi proizvodnjom i prodajom međimurskih domaćih kolača  po tradicionalnoj recepturi . Međimurska gibanica, štrukli od sira, buče, maka, kukuruzne zlevanke, pogače od tikve te čvarkove pogačice, nadaleko su poznate delicije kojom je teško  odoljeti. Ovu subotu predstavit će sve te delicije posjetiteljima pulske tržnice.

OPG HAŽIĆ: Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hažić nalazi se u Međimurju, u neposrednoj blizini toplica Sveti Martin. U svome kraju poznati su po proizvodnji vina koja se mogu probati u njihovoj Vinskoj kući Hažić te po proizvodnji jabuka koje imaju kvalitetna organoleptička svojstva.
U Puli će na tržnici ponuditi sljedeće sorte: idared, jonagold i zlatni delišes po cijeni od 5 kn/kg, odnosno, sanduk od 15 kg iznosit će 60 kuna.
OPG Hažić bavi se i preradom jabuke te tako proizvode sušene jabuke, jabučni ocat i sok od jabuke. Svi proizvodi moći će se kupiti u Puli u subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače. Posjetitelji će moći kušati sok od jabuke (mutni i bistri), 100 % prirodni sok bez šećera i konzervansa te ga kupiti po cijeni od 50 kn za 5 litara u bag in box ambalaži ili 12 kn za litru u staklenoj boci.
Moći će se degustirati i sušene jabuke, njihov najtraženiji i najprodavaniji proizvod. Cijena sušenih jabuka iznosit će 15 kn za 100 g.

MESNICA AS - iz ŽUPANJE: Vlasnik obrta je Ilija Jelović, a obrt će predstaviti gospodin Buco. Ovaj obrt za preradu mesa radi na tradicijski, domaći način te djeluje već 23 godine. Za prepoznatljive slavonske proizvode izvrsne kvalitete nosioci su brojnih nagrada i medalja.

Organizatori 15. Ucvirkenfesta su: Tržnica d.o.o. Pula i agencija Avenue & Žižo.

Vidimo se u subotu na pulskoj tržnici! (rex)

Facebook komentari