15. Škola soljenja sardela, Jug na dva kotača, Sardela Run i škola Jedrenja

OVE SUBOTE TRADICIJA I AKTIVNI ŽIVOT U FAŽANI
Općina Fažana i fažanska Turistička zajednica po 15 – ti put održavaju Školu soljenja sardela, a ove će se godine jedinstvenoj manifestaciji pridružiti i sportski eventi: Jug na dva kotača, Sardela Run i prezentacija škole Jedrenja u Fažani.

15. Škola soljenja sardela, Jug na dva kotača, Sardela Run i prezentacija škole Jedrenja u Fažani održati će se u subotu, 28. travnja.

Program je najavljen na danas održanoj konferenciji za novinare u fažanskoj Villetti Phasiana.

Na manifestaciju je u što većem broju pozvao fažanski načelnik i predsjednik TZO Fažana Radomir Korać. Istaknuo je kako je Škola soljenja sardela fažanska tradicija po kojoj je ovo malo mjesto prepoznatljivo, a sada manifestacija objedinjuje i događaje koji motiviraju na aktivni život.

Kako to biva u manjim mjestima, u manifestaciju je uključeno lokalno stanovništvo, udruge i brojni ugostitelji.
Tako će ribari kao i svake godine prenositi tradiciju soljenja sardela kojom će i započeti manifestacija. Prijavljeno je 48 ekipa, a očekuje se oko 100 do 120 sudionika.
Turistička zajednica će se pobrinuti za nabavku sardela, soli, limenki i poklopaca za pohranu sardela. Ribari će, kako je istaknuto biti mentori u maloj ribarskoj akademiji, dok će ugostitelji ponudom tradicionalnih i suvremenih jela sudjelovati u sardelijadi.

Oni koji ne budu sudjelovali u školi soljenja sardela imati će priliku sudjelovati u nekoj od radionica, biti će tu dječjih likovnih radionica i igraonica…

Posjetitelji će ove godine imati priliku sudjelovati u jedinstvenom trenutku, naime, kako je najavila direktorica TZO Fažana Melita Peroković, ove će se godine birati miris fažanske rive, kreirati će se jedinstveni miris ove turističke destinacije. Biti će to kombinacija na bazi pinije, a o svemu će odlučiti posjetitelji koji se budu uključili u ovaj zabavni događaj.

Da je Škola soljenja sardela jedinstvena i jedina takva škola u svijetu rekao nam je danas Budimir Žižović – inicijator Škole. Do sada su zanimanje za nju pokazale japanska i finska televizija, a ove godine je interes pokazala poljska televizija koja će pratiti manifestaciju.
Kroz Školu soljenja sardela do sada je prošlo oko 2.000 polaznika, a Žižović je pokušao objasniti u čemu je tajna velikog interesa za ovu manifestaciju.
'Nutricionisti i gastronomi danas preporučaju hranu u domaćoj obradi i preradi, bez konzervansa, a soljene sardele su upravo to, jelo bez konzervansa pripremljeno po najstarijem receptu prerade. Ove godine očekujemo lijepo vrijeme, puno posjetitelja i kako to i inače biva, kazalište na otvorenom uz mentore koji izlaze iz svojih portuna da prenesu ono što oduvijek rade', rekao je Žižović.


Školu soljenja sardela sve više pohađaju i turisti koji se onda vraćaju u destinaciju u kolovozu kada se biraju najbolje soljene sardele.

Ove će godine, kako je već rečeno, u subotu biti održana i biciklistička manifestacija 'Jug na dva kotača' – mini i maksi, obje rekreativnog tipa, uz prethodne prijave na http://www.medulinriviera.hr ili prije biciklijade od 14 do 15 sati.

Za trkače, tu će biti 'Sardela run' – rekreativno trčanje uz more prema zalasku sunca po kružnoj stazi. Start u 17.30 kod Badela. Prijave http://www.runeatdrink.info facebook/teciistipiti ili od 16.30 do 17 na startu.

Večer je rezervirana za kulturno zabavni dio manifestacije, nastupiti će Erik Balija,  klapa Intriga, duo „LP“ i klaun Andrea

(Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari