15. Antifa Festival 9. i 10. studenog 2018. u Puli

MONTEPARADISO HACKLAB I MONTEPARADISO KLUB U DRUŠTVENOM CENTRU ROJC PULA
Drugi vikend u studenom rezerviran je za pulski Antifa Fest. Ovogodišnje jubilarno petnaesto izdanje održat će se u petak 9. i u subotu 10. studenog u prostorijama Monteparadisa. Pripremili smo izložbu, tri razgovora i dvije projekcije filma, a oba dana programi završavaju koncertima. Predavanja i projekcije filmova održat će se u Monteparadiso Hacklabu (DC Rojc, prizemlje kad ulazite u zgradu desno), dok se po završetku programa u Hacklabu spuštamo u Monteparadiso klub gdje će se održati koncerti.  
 
Petak, 9.11.2018., 18:30h Monteparadiso Hacklab

The Beast Is Still Alive (2016.), Bugarska | UK | Kuba | Grčka | Španjolska, 90', dokumentarni film iz ciklusa KineDok, autorica: Vesela Kazakova, Mina Mileva

Što su o filmu napisali za Zagreb Dox 2017.: "Ovo je politički dokumentarac o potrazi za idealnim komunizmom i o tome kako on nikada nije postojao u praksi. Film počinje uvidom u tajni policijski spis djeda mlade Bugarke. Saznajemo da je bio simpatizer bugarskih socijalista u 1920-ima, no nakon što je svjedočio šteti koju je prouzročila Komunistička stranka u Drugom svjetskom ratu, pridružuje se antikomunističkom pokretu otpora u bugarskim brdima. Kroz animirane sekvence, timelapse fotografije i glumljene dijaloge između mlade djevojke i njezina pokojnog djeda, Zvijer je još uvijek živa pokazuje kako mlade generacije ponovno otkrivaju komunističku ideologiju u svijetu ozloglašenih političara i bivših agenata tajne policije."
 
20:30h Monteparadiso Hacklab, 15 godina Antifa Festa, otvorenje izložbe
 
Festival se otvara izložbom članaka objavljenih u raznim tiskanim medijima kroz četrnaest godina održavanja festivala. S izložbom će nas upoznati Ivan Slijepčević, a izložba će biti otvorena za vrijeme trajanja Antifa Festivala.
 
21:00h Monteparadiso Hacklab, Dean Cukon i Davor Vuković: 15 godina Antifa Festivala, razgovor

 
Davor Vuković i Dean Cukon, jedni od začetnika Antifa Festivala, povest će nas kroz priču njegova stvaranja. Pokušati će analizirati društveni kontekst iz kojeg je Antifa Festival nastao, te sadašnje okolnosti radi kojih je važno i danas glasno progovarati o fašizmu kroz ovakve festivalske forme.
 
22:30h Monteparadiso Klub

Koncert bendova: Accident (Zagreb), Hell Padrino (Pazin) i Sake (Pula)
 
Subota, 10.11.2018. 18:30h Monteparadiso Hacklab, Earthlings (2005.), SAD, 95', dokumentarni film, autor: Shaun Monson

Earthlings je američki dokumentarni film redatelja i aktivista za prava životinja Shauna Monsona. Kroz pet poglavlja, ujedno i pet aspekata ekonomskog iskorištavanja životinja (kućni ljubimci, hrana, odjeća, zabava i znanstvena istraživanja), zahvaljujući nikad viđenim šokantnim snimkama, Earthlings nas uvodi u svakodnevne okrutne prakse iskorištavanja životinja u svrhu stjecanja profita koje se izvode u najvećim svjetskim industrijama. Informativan i provokativan, Earthlings je sveobuhvatan dokumentarac koji progovara o povezanosti prirode, životinja i ljudske pohlepe.
 
20:30h Monteparadiso Hacklab, predstavljanje BEK kolektiva iz Zagreba, razgovor

BEK je zagrebački anarhistički kolektiv proizašao iz lokalnog Food Not Bombs kolektiva. Početkom 2018. godine skvotirali su napuštenu školu u centru Zagreba s ciljem pretvaranja tog neiskorištenog, napuštenog prostora u prostor koji će biti pristupačan svima te koristiti lokalnoj zajednici za ostvarivanje društvenih, kulturnih i umjetničkih aktivnosti. Iz BEK kolektiva u goste nam dolaze Maša i Mislav koji će, osim što će predstaviti svoj kolektiv, pričati o svom radu, dotaknuti se zagrebačke underground i skvoterske scene, te DIY načina rada.
 
21:45h Monteparadiso Hacklab, Dino Dobrić, razgovor

Iz riječkog undergrounda dolazi Dino Dobrić koji će nas upoznati s novom generacijom riječkih alternativaca, njihovim motivacijama za djelovanje i iz prve ruke će pokušati nam razjasniti aktualnu provokaciju talijanske neofašističke stranke CasaPound. Biti će i riječi o odnosu Europske prijestolnice kulture prema riječkoj alternativi. Dino je akter riječke aktivističke scene, koji svoje dane provodi u novoosnovanom skvotu “Gracijani” i u “Podrumu”.
 
23h Monteparadiso Klub
Koncert bendova: Midnight Climax (Zagreb), U.B.T. (Zagreb), Fried Brain (Pula)

Nastavak redovnog programa u Monteparadisu:
 
MatraK AttaKK + Ascidie, ponedjeljak, 12. studenog 2018., 21:30, Hacklab
Odmah nakon 15. Antifa Festa, u ponedjeljak 12. studenog 2018. iz Liegea (Belgija) dolaze nam krasteri anarhisti MatraK AttaKK i francuski dbeat punkeri Ascidie.
 
MatraK AttaKK su aktivni od 2014. godine, a u trenutnoj postavi sviraju od 2017. godine. Do sad su izbacili četiri izdanja: istoimeni demo (2016.), Their Ghouls (2017.), split tape i cd s Ascidie (2018.) i White Male Privilege (2018.). Tematika tekstova im je tipična anarho (skvotiranje, anarho-queer, feminizam...), ali bolje ih je poslušati na bandcampu (https://matrakattakkcrust.bandcamp.com/), a nabolje ih doći podržati u Monteparadiso Hacklab. Dolaze nam u sklopu europske turneje, a putne troškove dijele s novim francuskim bendom Ascidie. Radi se o punk/ dbeatu bez puno kompliciranja. Moguće ih je poslušati ovdje: https://ascidie.bandcamp.com/.
 
Drugi koncerti u studenom u Monteparadisu:
Petak, 23.11.2018. Pankreas (CG) + Confine (IT)
Nedjelja, 25.11.2018. 21. Vek (MK) + Kani Bastardi (Pula)
Petak, 30.11.2018., The Mild (IT)

(rex)

Facebook komentari