13 novozaraženih koronavirusom u Istri

"OVO JE NAJGORI DAN DO SADA, ALI NEMA MJESTA ZA STRAH"
U Istri je u posljednja 24 sata potvrđeno čak 13 novozaraženih koronavirusom, što je uvjerljivo najveći dnevni rast dosad. Na današnjoj konferenciji za medije objašnjeno je odakle je tih 13 novih slučajeva:

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović naveo je novi izvor iz kojeg je koronavirus stigao u Istru. To je avionski let iz Turske na kojem se zarazilo 6 Istrijana. Pojasnio je kako su na letu bili u kontaktu s već zaraženom osobom, ali su putnici odmah po dolasku u Zagreb stavljeni u samoizolaciju.
Nadalje, jedna novozaražena osoba povezana je s obitelji iz Umaga u kojoj već ima zaraženih, dvoje su povezani s ugostiteljskim radnicima koji su došli iz Austrije, a četvero je povezano s područjem Brtonigle.

Ukupni broj zaraženih koronavirusom na današnji dan:

Ukupan broj zaraženih 54
Strani državljani 2
Preminuli 1

Teritorijalni raspored zaraženih:

Labin 2
Umag 16
Poreč 5
Pula 10
Rovinj 1
Vodnjan 3
Brtonigla 8
Novigrad 4
Raša 1
Višnjan 2
Motovun 2

Spol:

Muški 34  (63%)
Žene 28  (37%)

Prosječna starosna dob zaraženih je 51 godina. Od 60 do 70 godina je 9 zaraženih, a preko 70 njih 8.

Danas se očekuju rezultati za još 21 uzorak brisa.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić napomenula je kako niti jedan zdravstveni radnik nema COVID-19 infekciju.

Načelnik PU Istarske Božo Kirin osvrnuo se na Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka te rekao kako policijski službenici na frekventnim punktovima kontroliraju istu, spomenuvši kako je jučer obavljeno 9000 kontrola na području Istarske županije, a 104 osobe zatečene su bez propusnice, dok je 84 njih vraćeno na mjesto prebivališta jer nisu imale valjan razlog napuštanja svog boravišta. Napomenuo je i kako su 3 zatečene osobe kršile mjeru samoizolacije, dok ih je od utorka, kada se mjera počela provoditi, uhvaćeno ukupno 7. „Policija i dalje samostalno i po dojavi građana kontrolira kršenja samoizolacije, a od ukupno 224 dojave, 46 ih je kršilo mjeru. Čekamo i nadamo se danu kada će broj kršenja mjera samoizolacije biti nula.“

Nadalje, provodi se i Odluka o zabrani okupljanja na javnim površinama, te je Kirin pozvao građane da iz kuće izlaze samo kad idu po potrepštine i da tom prilikom poštuju propisanu distancu.

Načelnik je za kraj objasnio kako su policijski službenici ovih dana vrlo aktivni te kako se i dalje fokusiraju na stanje sigurnosti i poduzimaju niz preventivnih aktivnosti te brinu o sigurnosti građana.

Ravnateljica Crvenog Križa Istarske Županije Sandra Stipanov pozvala je na akciju dobrovoljnog darivanja krvi koje će se održati u četvrtak, 2.4. od 9 do 17 sati u prostorijama Opće bolnice Pula. Mogu doći muškarci koji u posljednja 3 mjeseca nisu dali krv i žene koje u posljednjih 4 mjeseci nisu dale krv.

Stipanov je napomenula i kako je pokrenuta humanitarna akcija „Zajedno protiv Korone“ gdje će se sva prikupljena financijska sredstva upotrijebiti za kupnju dodatne zaštitne opreme koja je prijeko potrebna zdravstvenim ustanovama.

Također, Crveni križ će svim građanima kojima bude potrebno izrađivati pakete s hranom i ostalim potrebnim sredstvima.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac referirao se na tri stvari.
Prva je donesena Odluka o reguliranju prijevoza i transporta kamiona na način da prolaze oni koji to moraju, tj. oni koji primjerice prevoze hranu i ostale potrepštine te da će vozači biti 24 sata pod kontrolom.

Druga Odluka odnosi se na rad tržnica. "Danas ćemo operacionalizirati tu Odluku i neke će se djelatnosti moći obavljati u sklopu tržnice, a mjera će najvjerojatnije profunkcionirati od ponedjeljka."

Kao treću stvar Kozlevac se osvrnuo na provođenje mjere karantene u Općini Višnjan: "Smatram kako u ovome trenutku ne postoji stručno opravdanje za provođenje mjere karantene na području cijele Općine Višnjan." Naime, zbog jučer potvrđena dva slučaja COVID-19 bolesti na području općine, iznesen je prijedlog o mjeri karantene. Kako pojašnjava načelnik Stožera, u oba slučaja je izvor zaraze poznat, odnosno radi se o prvom slučaju u obiteljskom kontaktu s ranije zaraženim COVID-19 osobama (u vrijeme dok još nisu imale simptome). U ovom trenutku ne postoji nekontrolirano širenje uzročnika COVID-19 bolesti bilo gdje u Istri i poznat je izvor virusa za sve do sada oboljele osobe.

(REx/S.T./M.A.)

Facebook komentari