12. Festival bošnjačke kulture u Istri

NJEGOVANJE TRADICIJE, KULTURE I OBIČAJA...
U pulskom hotelu Park Plaza Histria 18. studenoga održan je 12. Festival bošnjačke kulture u Istri. Osnovni cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji žive u Republici Bosni i Hercegovini. Programi Festivala namijenjeni su pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i očuvala, ali i svim drugim stanovnicima Istre radi boljeg razumijevanja i građenja kvalitetnijeg suživota.

Ove godine na Festivalu su nastupili ansambl "Preporod" iz Brčkog (BiH), KUD "Vodnjan" iz Vodnjana i Mješoviti zbor Gajret koji djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Bujštine iz Umaga te Mješovita pjevačka skupina BNZ Zadarske županije.

Kao posebna gošća nastupila je i Vesna Hadžić, poznata bosanskohercegovačka pjevačica.

Isto tako, budući da se ove godine obilježava i 100. godišnjica rođenja Maka Dizdara, jedan dio program bio je posvećen ovom velikom bosanskohercegovačkom pjesniku.

Bošnjačka zajednica kulture Preporod iz Brčko distrikta je akademska kulturna zajednica koja je osnovana 1903. godine u Sarajevu sa ciljevima afirmacije, zaštite i predstavljanja bošnjačke kulture i tradicije.

Mješoviti zbor Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" djeluje od 2014. godine i okuplja 30-ak zaljubljenika u muziku, kulturu i druženje. Dirigent zbora je Fikret Piskavica, profesor glazbene kulture sa dugogodišnjim iskustvom u dirigiranju i vođenju zborova, a repertoar koji su izveli je šarolik – od sevdalinki, popularne muzike, tradicionalnih pjesma do duhovne muzike. Po obujmu i kvaliteti aktivnosti predstavlja primjer najuspješnijeg općinskog odbora u Bosni i Hercegovini.

U okviru svojih kulturnih i edukativnih aktivnosti (Dramski studio Arlekino, Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, Škola stranih jezika, Škola informatike) Preporod broji preko 400 članova.

Budući da je jedan od ciljeva Festivala i uspostavljanje suradnje između gradova i našeg grada Pule, tako je Istarskužupaniju predstavljao izaslanik Župana Istarske županije gospodin Valerio Drandić ;  dok je ispred Grada Brčko gost bio je Esed Kadrić predsjednik Skupštine Brčko distrika,

a ispred Grada Pule bio predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić. Na koncu programa, degustirana su bosanskohercegovačka tradicionalna jela koje su pripremile vrijedne članice Nacionalne zajednice Bošnjaka.

Program je održan uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije.

(rex)

Facebook komentari