10. Gastro okusi Istre u Vrsaru

10. Gastro okusi Istre u Vrsaru-67741

PREDSTAVLJENA MANIFESTACIJA
Na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u restoranu „Fančita“ u Vrsaru, predstavljena je 10. edicija manifestacija „Gastro okusi Istre“.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska najavio je manifestaciju, koja će se održati na vrsarskoj ribi u petak, 6.5.2016. od 12 do 15 sati. Kao ciljeve manifestacije naveo je prezentaciju istarskog ugostiteljstva, te promociju korištenja autohtonih domaćih namirnica.

Spomenuo je kako će sudjelovati više od pedeset obrtnika, koji će predstavljati svoja udruženja i pripremati različita jela na bazi ribe, morskih plodova, šparoga, tartufa, boškarina… Svi posjetitelji moći će kušati delicije istarskih ugostitelja, vinara, maslinara i ostalih sudionika kupnjom tanjura i čaše po promotivnoj cijeni od 30kn za tanjur i 20kn za čašu. Zahvalio je svim pokroviteljima, sponzorima i sudionicima na doprinosu.

Direktorica TZ Vrsar Natalija Vugrinec istaknula je zadovoljstvo što se manifestacija održava u Vrsaru, te naglasila dobru suradnju s vrsarskim ugostiteljima. Najavila je i ribarsku feštu, koja će se nastaviti na vrsarskoj rivi po završetku „Gastro okusa Istre“ do kasno u noć.

Predsjednik Udruženja obrtnika Poreč Zoran Kalčić, domaćina manifestacije, zahvalio je Turističkoj zajednici Vrsar na velikoj potpori i suradnji na organizaciji Gastro okusa Istre, ali i na drugim projektima.

Predsjednik Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Poreč Paulo Šverko, istaknuo je kako će se na rivi postaviti gazebo – šatori u kojima će se predstaviti ugostitelji iz svih sedam istarskih udruženja obrtnika. Najavio je natjecateljski dio, u kojem će po jedan predstavnik svakog udruženja pripremati jelo od tematske namirnice  - srdele.

Svi sudionici zajednički su pozvali sve zainteresirane na druženje u Vrsar, uz najbolje istarske ugostitelje i proizvođače, Sergia Valića i duo „Magnolija“.

Protokol otvaranja i pregled događanja

Riva

12,00 sati 
Otvaranje manifestacije - govori organizatora i uzvanika
- Mario Paliska, potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije
(pozdravlja uzvanike, govori o ciljevima manifestacije)
- Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja
(govori o manifestaciji – sudionici, natjecanje, hrana)
- Zoran Kalčić, predsjednik Udruženja obrtnika Poreč
(govori o ulozi Udruženja obrtnika Poreč)
- Natalija Vugrinec, direktorica Turističke zajednice Vrsar
- Franko Štifanić, načelnik Vrsara
- Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije
Svečano otvorenje manifestacije i početak degustacije jela i pića

14,00 sati
Natjecateljski dio - priprema jela od srdela

15,00 sati
Natjecateljski dio - ocjenjivanje jela od srdela (žiri: predsjednik Komore M. Paliska, direktorica TZ Vrsar N. Vugrinec, prof. Ž. Peloža– SŠ A. Štifanića Poreč, publicist D. Orlić, direktor Vitas investe Senad Pršić)

15,30 sati
Proglašenje najuspješnijih natjecatelja u pripremi jela od srdele

17,00
Završetak 10. Gastro okusa Istre
Organizatori:
Obrtnička komora Istarske županije
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije

Domaćin:
Udruženje obrtnika Poreč

Pokrovitelji:
Turistička zajednica Vrsar
Turistička zajednica Istarske županije (REX)